SU ARITMA TESİSLERİ YANINA KURŞUN KIRME ELEME YIKAMA İŞLETMESİ

Edirne içme suyu arıtma tesislerine kuş uçumu 205 metre yakınına kurşun kırma, eleme ve yıkama tesisi kurmak için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na dosya sunuldu.
Sunum dosyasını inceleyen Edirne Kent Konseyi ve sivil toplum örgütleri işletmenin kurulması durumunda kentin içme suyunun sürekli risk altında olacağını gördüler. Trakya Platformu bilim ve hukuk kurullarından da destek alarak duruma itiraz ettiler.
Şirket, Istranca eteklerindeki Lalapaşa köylerindeki işletmelerinden çıkarılan kurşun madenini kentin 5 km yakınında kırma, eleme ve yıkama işleminde geçirmeyi amaçlamış. Asıl sorulması gereken ve vahim olan ise böyle bir projenin ilgili birimler tarafından sunum dosyası olarak kabul edilmesidir.
Edirne içme suyu arıtma tesisi Kırklareli Kayalı Barajından gelen suyun kent girişi öncesinde toplanıp arıtılması amacıyla yapıldı. Tesis Bakanlık tarafından yapılıp 2018 yılında Belediyeye devredildi. Kurulması planlanan kurşun yıkama tesisine kuş uçumu 205 metre. Aynı güzergâh üzerinde daha önceden yapılmış ve faal olan birinci İçme Suyu Arıtma Tesisi de var. Edirne İçme Suyu Arıtma Tesislerinde açık havuzlar, çökertme havuzları var.
Sadece kent içme suları etkilenmiyor elbette. Kurşun çok tehlikeli atıklar sınıfında ve kırma eleme esnasında havaya karışması muhtemel kurşun tozları olacaktır. Ayrıca yıkama sürecinde su buharı ile yine kurşun havaya yayılacaktır. Havaya karışan bu atıklar her iki tarafında bulunan İçme Suyu Arıtma Tesislerindeki açık çökertme havuzların karışabilecektir.
Şirketin Bakanlığa sunduğu sunum dosyasında düşünülen kurşun kırma eleme yıkama tesisi Edirne il merkezine de 5 km’dir. Merkeze bağlı Hasanağa Köyüne 2 km, Merkez Barutluk mahallesi 1,1 km ve ticaret işletmelere 1,1 km yakınlıktadır. Bölge verimli tarım arazileri kapsamındadır.
Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisleri ile kurulması planlanan kurşun kırma eleme yıkama tesisi aynı vadi içindedir ve vadiye inen bir de dere vardır. İşletmenin kurulacağı yerin meyilli bir arazide olması nedeniyle sızıntıların araziye, yağmur anlarında çevrede oluşacak derelere ve Edirne İçme Suyu Depolama ve Arıtma Tesisinden kente gelen su borularının da bulunduğu akım yönündeki sulara katılması önlenemeyecektir.
Tesis 365/24 zaman diliminde üç vardiya olarak sürekli çalışacaktır. Oluşacak gürültü su arıtma tesisine zarar verebileceği gibi Uluslararası sınır kapısı karayolu üzerinden olması nedeniyle ulaşıma da etki edebilecektir. Ayrıca günün karanlık zamanlarında işletme ışığının sürücüleri şaşırtma riski vardır.
Proje yanlış bilgilerle doludur. Yapılacak tesisin sunum dosyasında; Edirne Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisine mesafesi 300 denmiştir oysa kuş uçumu 205 metredir. Birinci İçme Suyu Arıtma Tesisinin ise adı bile dosyada yoktur.
Proje tanıtımı yapılan işletmenin yapılacağı alan Edirne Merkez İlçeye bağlıdır ve Edirne Merkez Nüfusu da 26.363 olarak yazılmıştır. Oysa Edirne nüfusu 170.000 kişiden fazladır. Öte yandan su buharı ve toz olarak havaya karışması sunum dosyasında kabul edilmiş ama meteoroloji verileri yoktur. Bu da projenin alan incelemesinin eksik yapıldığı, bilgilerin yanlış kaynaklardan alındığı, bu nedenle de ciddiyetten uzak olduğunu göstermektedir.
Henüz yorum yapılmamış.