EDİRNE KENT TARIMI KONUŞULDU

Edirne Kent Konseyi aylık toplantısı Belediye Nikah Salonunda yapıldı. Edirne Kent Tarımının konuşulduğu toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odası, Köy Koop, Yerel Tarih Grubu ve Belediye katıldı.
Toplantının amacını anlatarak açılışı yapan Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük; katılan kurumlara ve duyarlı kentlilere teşekkür etti. Toplantıyı EKK Yürütme Kurulu üyesi Arif Kuday yönetti. Kuday, kendisinin de Karaağaç’ta bahçecilik, Kıyık’ta ise bağlık ve meyvecilik ile ilgili anıları olduğunu ve şu an yaşadığı Yeni İmaret ve Yıldırım semtinde de tarım ve hayvancılık ile uğraşanların bulunduğunu vurgulayarak buralara dair anılarını anlattı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü adına katılan Oktay Çalgıcı, il genelindeki tarımsal ve hayvansal üretim verilerini bildirdi. Edirne’nin tarım ve hayvancılık konusundaki avantaj ve dezavantajlarını sunan Çalgıcı gençlerin tarım hayvancılık ile uğraşmaması nedeniyle bu alanda istihdam olanların yaş ortalamasının yükseldiğini vurguladı.
Ziraat Mühendisleri Odası adına söz alan Ferhan Demirhan tarımsal arazi miktarlarını ve hayvan sayılarını belirtti. Kent içinde de hayvancılık yapıldığını söyleyen Demirhan; biber, fasulye, ceviz gibi bazı ürünlerin öne çıkarılarak marka olunmasını önerdi.
Belediye adına Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu söz aldı. “Edirne’nin ardı da bağlar” türküsü ile anılan kentimizin betonsevici kültürümüz yüzünden bağ kalmadığını vurguladı. Bu süreçte duyarsızlığımızı sorgulamamız gerektiğini söyleyen Tanrıkulu; yerel üretimi desteklemek adına belediyenin pazar günleri açılan kırsal ve yerel ürün pazarını kurduğunu söyledi. Hobi evleri konusunu henüz başaramadıklarını belirten Tanrıkulu, hal binasının yasal mevzuat çerçevesinde yenilenmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Kent kıyısında yasal mevzuata uygun olmayan çeltik tarımının önüne geçemediklerini belirten Başkan Yardımcısı bunun çok kurumsal birliktelikler ile olabileceğini ve çeltiğin sivrisinek üretmesi nedeniyle de bir sorun olarak kendilerini ilgilendirdiğini belirtti. Sivrisinek ve karasinekle mücadelede biyolojik önlemler kullanıldığını belirten Tanrıkulu tarımla uğraşanların da ilaç atıklarını su ve toprağa bırakmamasını söyledi.Tanrıkulu kendilerine proje sunulmasından da memnun olacaklarını sözlerine ekledi.
Ziraat Odası adına konuşan Erdal Akgün ilimizin ve ülkemizin tarım ve hayvancılıktan geçinebileceğini ancak yanlış uygulamalar nedeniyle dışarıdan tarımsal ve hayvansal ürün alınmasından bir çiftçi olarak üzüldüğünü belirtti. Yasalar gereği çiftçiye verilmesi gereken desteğin verilmediğini, verilenlerin de büyük çiftçiye verildiğini belirten Akgün; küçük çiftçiye kademeli verilecek destekle onların da büyümesine imkan sağlanabileceğini belirtti. Kent tarımı olarak hergün geriye gittiğimiz için gençlerin tarım ve hayvancılıkla uğraşmadığını belirten Akgün geçmişte tarımla uğraşan birçok tanıdığının başka işlere yöneldiğini sözlerine ekledi. Kentliye de bir çağrı yapan Ziraat Odası sözcüsü; yerelde üretilen ürünleri almalarını ve çiftçilerin de örgütlenerek imece türü birlikte olmalarının çözüm olacağını belirtti.
Köy Koop adına Mutlu Toker örgütlü olmanın önemini vurgulamakla başladığı konuşmasında çiftçinin sorunlarını vurguladı. Girdi maliyetlerinin fazlalığı ve teşviğin azlığını vurgulayan Toker; bu nedenle kaliteli ürün üretilemediğini belirtti. Tüketicinin kalite ve fiyat üzerinden mal aldığını belirten Köy Koop temsilcisi dışarıdan hayvan ve tohum getirilmesinin de yanlış bir politika olduğunu, iklim uyuşmazlığı nedeniyle gelen hayvanların da heba olduğunu bildirdi.
Yerel Tarih Grubu adına konuşan Ercan Kaner ise kültürel kimliğin bozulduğunu vurguladığı konuşmasında yeni değerlere geçişin kaçınılmaz olmakla birlikte birbirini tamamlaması gerektiğini vurguladı. Yeni ürünlerin desteklenmesi gerektiğini belirten Kaner, zenginlerin villa bahçelerinde sebze meyve yetiştirmelerinin bile olumlu olduğunu belirtti.
Toplantının forum bölümünde soru sorulup yanıtlar alındı ve katılımcılar görüşlerini paylaştı. Ziraat Okulları açılması, toprakların amaç dışı kullanılmaması, üreticilerin örgütlenmesi gibi önerilerin yapıldığı bölümden sonra toplantıyı yöneten Arif Kuday; bu bilgilerin raporlaştırılarak kamuoyu ile paylaşılacağını söyleyerek toplantıyı kapattı.
30.03.2017
Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu
Henüz yorum yapılmamış.