2016-2019 DÖNEMİ FAALİYET RAPORUMUZ

11 HAZİRAN 2016 – 24 MAYIS 2019 DÖNEMİ
ÇALIŞMA RAPORU
ALANLARA GÖRE SIRALAMA
*11 Haziran 2016; Genel Kurulumuzu yaptık. Ardından görev bölümü, noter evrakları tamamlandı ve göreve başladık. Başta Çalışma Gruplarının önerileri olmak üzere belirlenen ve Yürütme Kurulumuz tarafından gerçekleştirilen çalışmalar şöyledir:
Aylık toplantılarımız devam etti. Bunlar;
*“Meriç Nehri mi, Meriç Kanalı mı?”
*“Kadın”
*“Kentimizde Hava Kirliliği; Neler Yapılmalı? Kimler yapmalı?”
*“Sokaktaki Canlarımız”
*“Kent Belleği Nedir?”
*“Edirne Kent Tarımı”
*“Çocuklar Konuşuyor; Edirne Çocuk Dostu Kent Olmalıdır”
*“Edirne Bisiklet Kenti Olmalıdır”
*“Çöplükteki risk, vahşi çöplük kalkıyor ya hayvanlar?”
*“Sivil Toplum Örgütlerinin ve Kent Konseylerinin Yerel Yönetime Katılımı”
*“Evsel Atıklar Evde Ayrıştırılır”
*“Kentsel Dönüşüm”
*“Edirne Basını, sorunları ve çözüm önerileri”
*”Çocuk Dostu Kent; Çocuklar Konuşuyor”
*Altı ayda bir yapılan olağan toplantılar,
Basın açıklamaları veya toplantıları;
Tüm toplantılarımızınöncesinde bilgilendirme sonrasında da sonuçları kamuoyu ile paylaştık.
Ayrıca aşağıda belirttiğimiz konularda da değişik zamanlarda basın açıklamaları yaptık.
*Geçmiş dönem çalışmaların takip edildiği hakkında basın açıklaması yapıldı.
*TKKP sonuç bildirisi basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaşıldı.
*Tavuk Ormanı’ndaki yapılaşmalarla ilgili açıklama,
*’Doğayı Bir Bütün Olarak Seviyoruz’ başlığı ile piknik ve basın açıklaması,
*Dünya çevre günü hakkında açıklama,
*Hayvan Hakları Çalışma Grubumuz tarafından Hayvan Hakları günü nedeniyle,
*Ekol Hastanesi yanına TREDAŞ tarafından yapılan trafoya mahallelinin açtığı dava nedeniyle,
*Kent Konseyini tartışan bazı kişiler olması nedeniyle Kent Konseyinin kente dair görüş ve önerilerini, amaçlarını ve yaptığı çalışmaları anlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için basın toplantısı yapıldı.
*Türkiye Kent Konseyleri Platformu toplantısı sonuç bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı.
*Kentsel dönüşüm konulu aylık toplanrtının sonuç metnini içeren açıklama,
*Yeşil alanlarla ilgili “yeşil alanlar kentliye aittir” başlıklı açıklama,
*Çorlu’da yaşanan elim tren kazası hakkında açıklama,
*2014 yerel seçimleri öncesinde yerel yönetimler çalışma grubu tarafından hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılan seçmen bildirisi basın önünde değerlendirildi.
*Yerel yönetim seçimleri nedeniyle yaptığımız toplantılardan çıkan öneri ve talepleri içeren açıklama,
*Poşet kullanımının paralı hale gelmesi ile ilgili açıklama,
*2018 sonbahar genel kurulumuzun konusu olan, sivil örgütlerin yerel yönetimlerden talepleri ve önerileri basın açıklaması yoluyla kamuoyu ile paylaşıldı.
Kadın Meclisimizin çalışmaları;
*Adana’da yapılan 19. Sığınak ve Dayanışma Kadın Kurultayı’na Kadın Meclisi katıldı,
*Kadın Meclisimizin Tekirdağ’da Kadın Meclisleri toplantısına katıldı,
*Trakya Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Edirne’de buluşarak ortak çalışmalar yapıldı. TKKB Kadın örgütlenmeleri devam etmektedir.
*Erken evlilik yasasının ve nafaka hakkının kaldırılmasına karşı farkındalık çalışmaları yapıldı.
*Yerel seçim öncesinden kadınlarımızı yönetimlerde olmaları konusunda teşvik etmek amacıyla toplantılar yapıldı.
*Cinsiyet eşitliği farkındalık toplantıları Kadın Meclisimiz tarafından atlık periyodlarla yapılmıştır.
*Kadın Meclisimiz 8 Mart ve 25 Kasım günlerinde yerelde kadın örgütlenmeleri ile birlikte etkinliklere katıldı.
*“Kadın” konulu aylık toplantıyı düzenledi.
Çalışma Gruplarımızın çalışmaları;
*EKK Çocuk Çalışma Grubu;
Çocuk Evleri ve Huzur Evi ziyareti yaparak çocuklarla yaşlıları buluşturdu. Huzurevi sakinleri ile Söğütlük’te sabah kahvaltısı düzenledi. Belediye Meclis Salonunda ve devamında Çocuk Meclisi oluşturabilme amacı ile toplantılar yaptı. “Çocuklar Konuşuyor; Edirne Çocuk Dostu Kent Olmalıdır” ve ”Çocuk Dostu Kent; Çocuklar Konuşuyor” başlıkları altında Nisan aylarında toplantılar düzenledi. Çocuk haftası etkinliklerinde bulundu.
*Hayvan Hakları Çalışma Grubu;
Grubun kurulması ve Beylikdüzü Barınağı ziyaret edildi. Piknik yapılarak hayvanların kentlerdeki hukuki durumuna dikkat çekildi. Sokaktaki Canlarımız ve Çöplükteki risk, vahşi çöplük kalkıyor ya hayvanlar? Başlıklı aylık toplantıları düzenledi.
*İmar ve Kentleşme Çalışma Grubu;
İmar affının kentlere zarar verdiğini açıklayan basın metni kamuoyu ile paylaşıldı.“Kent Belleği Nedir?” başlıklı aylık toplantıya katkı sundu. Kentin değişik yerlerinde tespit ettiği aksaklık, bozulma ve çirkinlikleri tespit ederek Belediye Başkanlığına sundu ve takibini yaptı.
*Eğitim Çalışma Grubu;
Eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle eğitim çalışma grubumuz tarafından basın açıklaması,
Değişik kurumların bir arada olduğu Laik, Bilimsel Eğitim ÇG’nun tüm etkinliklerine katılım sağlandı.
*Kıyı ve Yeşil Alanlar Çalışma Grubu;
Yeşil alanlarla ilgili “yeşil alanlar kentliye aittir” başlığı ile rapor hazırladı. Değirmen Kavşağındaki Mahalle Parkının mahalle parkı olması çalışmalarını örgütledi. “Meriç Nehri mi, Meriç Kanalı mı?” başlığı ile aylık toplantıyı düzenledi. Demirhanlı Köyündeki kömür ocağının çevreye verdiği zarar nedeniyle yapılması gerekenler hakkında kamuoyu bilgilendirildi, ilgili il müdürlüğüne ziyaret yapıldı. Saros’a yapılması planlanan FSRU doğalgaz depolama ve nakil limanı ile ilgili düşüncelerimiz kamuoyu ile paylaşıldı ve bakanlığa itiraz dilekçesi verildi. Bilgilenme amacı ile bilim insanları ile Sazlıdere-Gökçetepe mevkiine inceleme gezisi yapıldı. Ardından halkın bilgilendirilmesi toplantısına katıldı. Dünya çevre gününde basın açıklamaları yaptı. Trakya Platformu ve çevre örgütleri ile birlikte Kavacık’ta kurulması planlanan OSB bölgesine tetkik gezi düzenledi.
*Yerel Seçimler Çalışma Grubu;
Genel seçim nedeniyle vekil adaylarımızdan taleplerimiz kamuoyu ile paylaşıldı. 2014 yılında hazırladığı Seçmen Bildirisini değerlendirdi. 2019 mahalli idareler seçimi öncesinde çalılşarak yeni bir bildiri hazırladı, kamuoyu ile paylaşıldı.
*Engelliler Çalışma Grubu,
Her yıl Engelliler Haftasında, Yaşlılar Haftasında etkinliklere katıldı. Çocuk Çalışma Grubu ile ziyaretlere katıldı. Engelli dernekleri ile birlikteliği sağlamaya çalıştı. Değişik kurum ve kuruluşlarla birlikte engellilerin ve diğer çocukların katıldığı etkinliklerde aktif rol aldı.
*Mimar Sinan Çalışma Grubu;
Her yıl düzenlenen 9 Nisan Mimar Sinan’ı anma etkinliklerinin bileşeni oldu ve aktif rol aldı. Selimiye Alanı ile ilgili olarak görüş belirtti ve ilgili kurumlara dilekçe verdi.
*Bisiklet Çalışma Grubu
“Edirne Bisiklet Kenti Olmalıdır” başlığı ile aylık toplantı yaptı. Kentin bisiklet kurum ve kurumlarını bir araya getirerek ortak sorunlarını ve çözüm önerilerini hazırladı. Başta Belediye Başkanlığı olmak üzere ilgili kurumlara sundu ve takibini yaptı. Gerekli zamanlarda basın açıklamaları yaptı. Değişik etkinliklerde çalışmalara katıldı.
*Hava Kirliliği Çalışma Grubu;
“Kentimizde Hava Kirliliği; Neler Yapılmalı? Kimler yapmalı?” başlığı ile aylık toplantı örgütledi. Toplantı öncesinde incelemeler yapıp durum raporu hazırladı. Toplantı sonrasında çıkan öneri ve dilekleri ilgili birimlere ileterek takibini sağlamaya çalıştı.
*Mülteci Hakları Çalışma Grubu;
Kentimizdeki mülteci hareketini ve yabancı kaçaklar ile ilgili inceleme ve izleme yaptı. Toplantılar yaparak rapor hazırladı.
*Basın Çalışma Grubu;
Yerel basında Kent ve Kent Konseyi hakkında çıkan haber ve yazıları arşivledi. Ulusal basında Kent Konseyleri üzerine çıkan yazıları inceledi. “Edirne Basını, sorunları ve çözüm önerileri” konulu aylık toplantıyı düzenledi ve sonuç bildirisini hazırlayarak kamuoyu ile paylaştı.
Diğer Çalışmalar;
*(TKKP)Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun İstanbul Kartal, Tekirdağ Süleymanpaşa, İstanhul Masltepe, Mersin ve Bursa Nilüfer Kent Konseyleri evsahipliğinde yapılan toplantılarına katılım sağlandı ve sonuç metinleri Edirne kamuoyu ile paylaşıldı.
*(TKKB)Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından düzednlenen İstanbul Zeytinburnu “Kent Konseyleri Çalıştayı”na katılım sağlandı.
*(TKKB)Trakya Kent Konseyleri Birliği olarak yapılan Tekirdağ Süleymanpaşa toplantısında yapılan genel kurulunda TKKB yürütmesine seçilen Kent Konseyimiz sonrasında Lüleburgaz, Kırklareli, Keşan ve Çorlu Kent Konseyleri ve sahipliğinde yapılan toplantıların düzenleyicisi oldu.
*EKK’ye emek verenlerin dostluk yemeğinde buluşmasını sağladık.
*web sitemiz açıldı ve bilgi belgelerimiz yayına girdi.
*Türkiye’de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesi (SILA) Projesi kapsamında toplantı yapıldı.
*İl Genel Meclisimize dilekçe vererek sahipsiz hayvanlar için bütçe ayrılmasını talep ettik.
*Kurucusu ve bileşeni olduğumuz Trakya Platformu tarafından düzenlenen “Trakya’da Çevre Sağlığı Sempozyumu; Değerlerimiz-Kanıtlar-Tehditler” başlıklı toplantıya katılım.
*TBB tarafından çalışmalarına son verilen TBB Kent ve Çevre Komisyonu kararının yanlışlığını vurgulayan basın açıklaması yapıldı.
*Edirne Sümbülü Tür Eylem Planı Hazırlanması Çalıştayı’na katkı sunduk.
*Ankara Çankaya Çayyolu Semt Meclisinin davetlisi olarak Edirne Kent Konseyi tanıtıldı ve yaptıkları, anlayışı anlatıldı.
*“Adakale Sözlerim Çoktur” başlıklı belgesel gösterimi yapıldı.
*Kurucusu olduğumuz Trakya Platformu’nun etkinliklerinde görev aldık.
*Bileşeni olduğumuz Trakya Kent Konseyleri Birliği üyesi olan Kent Konseylerimizin davet ettiği yerele dair etkinliklerine bulunduk.
*Kentimizdeki sivil örgütlenmelerin kurumsal etkinliklerine katılarak destek verdik.
*Gerektiği zamanlarda Edirne Belediyesi, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, diğer resmi kurumlar ziyaret edildi.
Bu çalışmalarımız esnasında maddi ihtiyaçlarımız oldu. Toplamda 29.395 liralık harcama yapmışız. Ayrıca belediyemiz bu süreçte çalışmalarımızda kullanmak üzere dizüstü bilgisayar, yansıtıcı ve perde sağladı. Tüm bunlarla birlikte çalışma mekanımızın kira, elektrik, su ve ısınma ödemelerini yasalara uygun olarak sağlayan belediye başkanlığımıza teşekkür ederiz.
Henüz yorum yapılmamış.