CUMHURİYET VE KADIN; EGEMENLİK TOPLANTILARI 2

Haber; Uğur Akagündüz – Edirne Gündem gazetesi
http://www.gundemedirne.com/detay/5512-korona-salonu-bos-birakti.html
“””Edirne Kent Konseyi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında başlattığı egemenlik toplantıları serilerine devam ediyor. 29 Şubat Cumartesi günü Cumhuriyet Döneminde İktisadi Gelişmeler toplantısı ile etkinliklerini başlatan Edirne Kent Konseyi, program kapsamında 14 Mart Cumartesi günü de Cumhuriyet ve Kadın toplantısı düzenledi.
Deveci Han Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, kent konseyi yürütme kurulu üyeleri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldılar. Toplantıda korona virüsü tedirginliği nedeniyle salonda oluşan boşluklar dikkat çekti. Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kent Konseyi Genel Sekreteri Arif Kuday, salonda oluşan boşluklara dikkat çekerken; “Korona virüsü nedeniyle insanlar korkuyor herhalde. İlk toplantımız daha kalabalıktı ama maalesef bugün bu sorunu yaşıyoruz. Ülkemizin çeşitli kesimlerinde de yaşıyoruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük de bir konuşma yaptı. Gökerküçük, konuşmasında TBMM’nin 100 yıl önce açıldığını belirtirken; “Bu sivil girişim, halkın gerçek temsiliyeti seçimle olmasa da sonuçta mücadele içinden gelen insanlardı. Cumhuriyetin kuruluşunu ve kurtuluşunu sağladılar. 3 sene sonra da Cumhuriyeti kurdular. ‘100 yıl sonra böyle mi olmalıydı?’ sorusundan hareket ederek ve 100 yıl sonra böyle olmamalıydı cevabını da vererek bu toplantıları düzenledik. Çünkü 100 yıl sonra ülkenin sivil bir meclisle yönetilmesinin kararlaştırıldığı yılın 100’üncü yılında işlev azaltıldı, yeni sistem geldi, bu bile tartışılır oldu. Dolayısıyla bugün kentler, mahalleler, sokaklar çok daha demokratik ve katılımlı olmalıydı ama olamadı. Bunu sorgulayan toplantılar serisi düzenliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Kadınlar geleceği belirleyecek”
Gökerküçük, ikinci toplantının ‘Cumhuriyet ve Kadın’ başlığında düzenlendiğini söylerken; “Kuruluş ve o günün mantığıyla kadının durumunu anlatacağız. O günden bugüne geldik ve nasıl bir süreç işledik? Hatalarımız, eksiklerimiz neler? Yarın egemen olmak için kadınlarımızın ne yapması gerektiğini tartışacağız. Örneğin; 1923’ten 1937’ye kadar o kadar haklar verilmiş ki bugünkü bakışla belki çok geri ama Avrupa’nın daha öncesinde haklar verilmiş. 1924’te öğrenim birliği yasasıyla laik eğitim kurumları oluşturulmuş. Daha önce kızlar ve erkekler ayrıyken, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak karma eğitime geçilmiş. 1926’da Medeni Kanun, 1930’da kadın ve çocukların korunmasına ilişkin düzenlemeyle doğum izni gelmiş. Kadınlara belediyelerde görev alma hakkı verilmiş. 1933’te kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla okullar açılıyor. Köy kanununda değişiklikler yapılıp kadınlar köylerde muhtar olabiliyor. 1934’te anayasa değişikliğiyle Avrupa ülkelerinde olmayan, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı geliyor. 1936’da iş kanunu düzenleniyor ve 1937’de kadınların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasına yönelik haklar kazanılıyor. Daha birçok hak da var. Avrupa ülkelerinde bu haklar yoktu. Avrupa ülkeleri belki de daha demokratik bir gelişim süreci izleyerek, kendi haklarını kendileri aldılar. Bugün dünyada haklar verildiği zaman Türkiye’yi örnek gösteriyoruz, haklar alındığı dediği zaman ne yazık ki Avrupa’yı, ABD’deki sınıf mücadelesini anlıyoruz. Avrupa’da hakları için mücadele eden kadınların mücadelesi ülkemizde de vardı ama azdı. 8 Mart’ta bunları gördük. Kadınların mücadelesi şu anda Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir mücadeledir” dedi.
“Katılımın daha çok olmasını beklerdik”
Gökerküçük’ün konuşmasının ardından toplantı sunumları, Dr. Öğr. Gör. Seyhan Bilir Güler’in moderatörlüğünde başladı. Güler, sunum öncesi konuşmasında katılım sayısının azlığına dikkat çekerken; “Katılımın daha çok olmasını beklerdik. Fakat belirli nedenlerle toplantımızda, bir arkadaşımızın da rahatsızlığı nedeniyle iki panelistimiz var. Kent Konseyi’ne bu etkinliği için teşekkür ediyoruz” sözlerine yer verdi. Güler’in konuşmasının ardından toplantıda Doç. Dr. Fatma Pervin Bilir, ‘Kadın ve Spor’, Dr. Öğr. Gör. Gökben Demirbaş da ‘Kadınların siyasal yaşama katılımı’ konularında sunum yaptılar. Toplantı, panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi. “””
Programın açılışını Arif Kuday yaptı.
Henüz yorum yapılmamış.